top of page
Ny spännande lässning!

I detta nummer berättar vi om det mystiska Dogonfolket, en afrikansk stam i Mali, och om deras skapelsemyt. Enligt denna skickade universums gud Amma, kunskapsbäraren Nommo till jorden, en varelse som var till häften människa och till hälften fisk. Enligt vissa författare är deras kosmologi resultatet av en avlägsen kontakt med en utomjordisk civilisation! 

Ehecatls skrik, aztekernas vindgud och dödens visselpipa. Detta ovanliga musikinstrument som skulle återge ”de tusen själarnas skrik”, gjorde förmodligen aztekernas fiender skräckslagna. Ljud kan påverka det mänskliga sinnet men också användas som ett redskap för tortyr, som i Guantánamo eller under Vietnamkriget då en psykologisk krigföringsoperation utfördes under benämningen ”Operation Wandering Soul”.  

Hypatia-stenen. För 28 miljoner år sedan föll en ovanlig meteorit ner i Egypten, och dess kemiska sammansättning kan komma att skriva ett nytt kapitel i vår kunskap om universums uppkomst. 

Havsmonster och den förlorade staden Octlantis. Legender berättar om gigantiska bläckfiskar som anföll fartyg, slukande sjömän, och även de latinska författarna rapporterar ovanliga möten med varelser från havet. 

Hotet från artificiell intelligens, mentalkontroll och Kubakrisen. Vad hade hänt om den kubanska krisen hade hanterats av en robot? Isaac Asimov och Robotikens lagar, är de fortfarande aktuella? Slutligen,

10 kosttips för att må bättre och framför allt, för att ta hand om vår kropp ... detta och mycket mer, trevlig läsning.

bottom of page