top of page
Ny spännande lässning!

I detta nummer berättar vi om; Arkeologi. Rapa Nui, den mystiska Påskön och dess moai, stenkolosserna som skyddar ön mitt i Stilla havet. Påskön upptäcktes av den holländaren Jakob Roggeveen på påsk dagen 1722. Roggeveen beskrev förvånad befolkningen, som bestod av två olika etniska grupper: den ena polynesisk och andra ”vit” med öron så långa att de kunde knytas under hakan.  Vilka var dessa människor och hur hamnade de där? På Rapa Nui finns 638 moai och ingen vet vilken funktion de ursprungligen hade. En av Påsköns legender berättar att från himlen kom fågelmän som kunde flyga . Deras ledare var Make-make, mänsklighetens skapare. Stenkolosserna flyttades med hjälp av en sorts ”kraft” som endast två präster kunde kontrollera. En dag försvann de två prästerna och samtidigt upphörde man att uppföra statyerna. Är det bara en legend? Varför gjordes moai och av vem? 

Vetenskap och fysik. Cheopspyramidens hemlighet: enligt en ny studie av den ryska forskaren dr. Andrey Evlyukhin, fungerade den stora pyramiden i Giza  som en ackumulator av elektromagnetisk energi. Är det möjligt att de forntida egyptierna kunde producera energi? För vilket ändamål isåfall? 

Kryobiologi.Organismer från pleistocen återupplivas efter 42 000 år och en urtida växt blommar efter att har varit nedfrusen i 30 000 år. En grupp forskare har i Sibiriens permafrost hittat, exemplar av Panagrolaimus detritophagus och Plectus parvus. De två nematoderna, små organismer lite mer än en millimeter, återupplivades efter 42 000 år. Silene stenophylla Ledeb är istället namnet på den lilla växt som åter blommat efter 30 000 års dvala i permafrosten.

Astrobiologi. Ensamma i universum? ”Artificiell intelligens finns redan där ute, och har varit där sedan eoner”. Det sensationella uttalandet gjordes av Susan Schneider, professor i filosofi, Connectict University och Institute for Advanced Studies vid Princeton. Schneiders hypotes är att en högt utvecklad utomjordisk civilisation inte nödvändigtvis måste ha ett biologiskt ursprung. ”Jag tror faktiskt ‒säger forskaren i ett uttalande ‒att de mest tekniskt avancerade civilisationerna är postbiologiska och använder artificiell intelligens eller super utomjordiska cyborger för att utforska kosmos”. Kanske är vi inte ensamma i universum?

Gastronomi och konst: 2010 utnämndes han till Årets Kock 2010 och leder tillsammans med Ulf Wagner en av de mest exklusiva restaurangerna i Göteborg. Vi träffade Gustav Trädgårdh som avslöjar några hemligheter i denna exklusiva intervju. 

Trevlig läsning!

rapa nui_swe_veritas 2_2018.jpg
bottom of page